Workshops scholen

Voor kinderen vanaf het 1ste leerjaar is er de workshop houten letters afdrukken, met hele oude houten blokletters uit de drukkerij van mijn grootvader, legt iedere deelnemer zijn of haar naam in een houten frame.

Vanaf het 3de leerjaar drukken we onze eigen postkaarten, wenskaart, kerstkaart met behulp van isolatiemateriaal en plakkaatverf. Isolatieplaat is een vrij stevig maar toch gemakkelijk te bewerken materiaal dat kan gebruikt worden om mee te drukken.

Voor kinderen vanaf het 5de leerjaar en voor middelbare scholieren is er een workshop linosnijden en drukken, we ontwerpen en drukken een postkaart.

Workshop A

Houten letters afdrukken

doelgroep: vanaf 1ste leerjaar

houten letters aap mies noot

Met hele oude houten blokletters uit de drukkerij van mijn grootvader, legt iedere deelnemer zijn of haar naam in een houten frame. Met een mousse schildersrolletje brengen we nu plakkaatverf aan op de letters, we leggen er papier op en wrijven met de palm van onze hand druk uitoefenend over het papier. KIJK! Nu hebben we onze naam gedrukt!!! OEI! Wat is dat? Er klopt iets niet! Hebben we iets niet goed gedaan??? Aja, NATUURLIJK!!! We moeten onze letters in spiegelbeeld leggen!!! Door deze fout te maken leren de kinderen het begrip spiegelbeeld echt ervaren!

We kunnen ook mama’s naam afdrukken, een kort rijmpje, of de naam van de school. Dit is een heel plezante, leerrijke en laagdrempelige workshop. Ieder kind kan en moet meedoen!

 • aantal deelnemers: 1 klas, max 2 klassen, leerkracht zorgt ook voor begeleiding!
 • een klaslokaal is ok, 
 • water en zeep en een emmer aanwezig aub
 • kledij: de school kan eventueel schortjes voorzien
 • prijs voor de workshop 1 voormiddag is 250€

foto workshop A

uiteraard kan er met verf en papier van de school gewerkt worden! Maar indien gewenst breng ikzelf mee aan volgende prijs: plakkaatverf Ecola 1000mll: 13€ per kleur, ik breng 5 kleuren mee: rood, geel, blauw, zwart en wit en reken het verbruik van 1 bus per klas aan papier printerpapier A3 - 500 vel: 11€

2 maal workshop A op één dag is ook mogelijk (voor- en namiddag) prijs is dan 375€ plus materiaalkosten


Workshop B

Postkaart op isolatiemateriaal

Druk uw eigen postkaarten, wenskaart, kerstkaart met behulp van isolatiemateriaal en plakkaatverf: doelgroep: vanaf 3de leerjaar

foto steroprint

Isolatieplaat is een vrij stevig maar toch gemakkleijk te bewerken materiaal dat kan gebruikt worden om mee te drukken. Op een stuk isolatieplaat van 10x20 cm (ter grootte van een langwerpige enveloppe) (of groter…) maken we een tekening die we door middel van een hete soldeerbout in de plaat smelten, we kunnen natuurlijk ook met een grote nagel erin prikken of krassen zodat er een bepaalde structuur of tekening ontstaat. Eens dit klaar is brengen we met een mousse verfroller plakkaatverf aan op de plaat, leggen er papier op en wrijven we druk uitoefenend met de palm van onze hand op de achterkant van het vel papier. Zo ontstaat een afdruk in negatief van het gemaakte ontwerp. Door nu te combineren met verschillende kleuren krijgen we schitterende en steeds weer andere resultaten. Eens de werkjes droog zijn  kunnen ze uitgeknipt en op een karton gekleefd worden en als wenskaart voor moederdag, verjaardag, kerstmis, … eventueel te koop aangeboden worden op opendeurdag of Kerstmarkt. Of als iedere leerling bijvoorbeeld 4 pakjes van 5 wenskaarten verkoopt kan deze workshop zichzelf terugverdienen!!!

 • nodige ruimte: een klaslokaal is ok om in te drukken
 • buitenruimte om met soldeerbuit in plaat te smelten , dit ruikt niet zo lekker….
 • electriciteit
 • water zeep en emmer aanwezig
 • kledij: de school voorziet schortjes
 • prijs voor de workshop: 250€ voor 1 klas met de leerkracht aanwezig!

foto overzicht workshop B

niet inbegrepen:

 • 1 isolatieplaat jakodur KF 300/ NFXPS 250x60x30 = 1,5m3 : 10€
 • Uiteraard kan er ook met verf en papier van de school gewerkt worden, maar indien gewenst breng ik mee:
 • plakkaatverf Ecola 1000 ml: 13€ - ik breng 5 kleuren mee : geel, rood , blauw, zwart en wit en reken 2 bussen aan -
 • papier A4 printpapier: 7€
 • gekleurd papier Canson  A 4 - 2O vel: 8,80€

2 maal workshop B op één dag is ook mogelijk (voor- en namiddag) prijs is dan ook 375€ plus materiaalkosten

Workshop A en B kunnen gecombineerd worden op één en dezelfde dag maar dan moet workshop B in de voormiddag  van 9 -12u en workshop A in de namiddag van 13u30 tot 15u30 doorgaan, workshop A kan dan maar door ook 1 klas gevolgd worden

 • Er is telkens 1 leerkracht van de klas bij de workshops aanwezig voor ondersteuning
 • prijs voor beide workshops is dan 375€ plus materiaalkosten zoals hierboven vermeld

2 maal workshop A of 2 maal workshop B op één dag is ook mogelijk prijs is dan 375€ plus materiaalkosten.


Workshop linosnijden en drukken

we ontwerpen een postkaart

doelgroep: vanaf vijfde leerjaar en middelbare school

 foto workshop C Lino

In deze workshop leg ik kort en bondig het principe van hoogdruk uit, daarna gaan we samen aan het werk met een eenvoudige ontwerptekening in zwart wit die we op het stuk linoleum overtekenen. De volgende stap snijden we met linomesjes of gutsjes de tekening uit. We rollen met een rubberen rollertje zwarte drukinkt uit op een glasplaat en brengen de inkt over op het uitgesneden linoleum. Nu kunnen we papier erop aanbrengen en onze eerste afdruk maken met behulp van een soeplepel…… onze drukkerij is nu voor geopend verklaard! De leerlingen kunnen hun ontwerp naar hartelust ontelbare keren afdrukken. Vanaf nu kunnen jullie zelfstandig drukwerk maken! De drukinkt en het rollertje blijven immers op  school. Er kunnen bijvoorbeeld setjes van 5 verschillende postkaarten gebundeld worden en eventueel te koop aangeboden worden op opendeurdag of kerstmarkt, of elke leerling kan enkele setjes wenskaarten verkopen. Zo kan deze workshop zichzelf terugbetalen!

 • kostprijs voor de workshop is 250€ voor een voormiddag een ganse dag kost 375€
 • deze workshop op één voormiddag rondkrijgen zal vermoedelijk niet lukken, het eigenlijke drukken zal dan later met de leerkracht dienen te gebeuren. Daarom raad ik aan deze linoworkshop een ganse dag te laten duren.

foto workshop C lino overzicht

niet inbegrepen zijn:

 • 1 stuk linoleum 15x10 cm per deelnemer: 1,65 €/stuk ( 20 deelnemers = 33 €)
 • papier per blok 20 vel gekleurd  Canson, 150 gr: 8,8O€ (20 deelnemers = 3pakken = 26,40€), maar papier van de school kan vanzelfsprekend ook gebruikt worden!!!
 • 1 blok kalkpapier 50 vel: 14€
 • flesje zwarte drukinkt van 250 mll : 22,50€
 • rubberen rollertje: 17€
 • setjes linolsnijmesjes (een houdertje en 5 mesjes) zijn vrijblijvend te koop aan 5,50€

Deze workshop kan nooit op woensdag doorgaan!